Sustainability — Our hearts beat green

At Mählmann Gemüsebau, sustainability is an integral part of our actions and thinking. Through regional production, short transport routes and resource-saving processes, we help protect the environment and preserve nature for future generations. This is how fresh, high-quality vegetables reach your plate — always in harmony with nature.

Live responsibility —
For a healthy future

We see responsibility as a holistic concept that is reflected in all our goals: Mählmann Gemüsebau focuses on sustainable waste reduction, protection of biodiversity, high quality standards and regional education projects in order to take responsibility for the environment and community. With health services and long-term partnerships, we promote the well-being of our employees, while our Code of Conduct ensures fairness and ethical action in everyday working life.

01

Waste

waste

Waste

We set ourselves the goal of establishing cleaner and responsible waste recycling in all areas of the company. In doing so, we would not only like to reduce the internal residual waste rate by around 50% compared to the base year 2022 by the end of 2025, but also make a significant contribution to the 12th goal of the SDGs, to reduce waste generation. This is possible, for example, by continuously raising awareness among our employees and introducing consistent single-type waste disposal.
Restmüllquote 2022: 3,79%
Restmüllquote 2023: 3,98%
Restmüllquote 2024: 3,61%

Wir setzen uns das Ziel, im Jahr 2026 ein Energiemanagementsystem gemäß ISO 50001 erfolgreich einzuführen und zertifizieren zu lassen, um systematisch Energieeffizienzpotenziale zu identifizieren und umzusetzen. Mit dieser Einführung zahlen wir auf die Ziele 7 und 13 der SDGs ein und fördern die Erreichung von bezahlbarer und sauberer Energie sowie leisten einen Beitrag zum Klimaschutz.

02

Biodiversity

biodiversity

Biodiversity

Wir setzen uns das Ziel, die Artenvielfalt auf unseren Flächen langfristig zu fördern und auszubauen. Ursprünglich war vorgesehen, bis 2026 100 % unserer bestehenden Blühflächen in hochwertige Artenvielfaltsflächen umzuwandeln. Aktuell bewirtschaften wir rund 24 Hektar Blühflächen. Im Jahr 2025 wurden auf etwa 25 % dieser Flächen erstmals neue Saatgutmischungen getestet; diese entsprachen jedoch nicht den gewünschten Anforderungen an die Artenvielfalt. Vor diesem Hintergrund wurde der Zielzeitraum angepasst und bis 2027 verlängert. Im Jahr 2026 werden auf weiteren 25 % der Flächen alternative Mischungen erprobt, um eine belastbare Grundlage für die vollständige Umstellung zu schaffen. Durch diesen schrittweisen und qualitätsorientierten Ansatz möchten wir die ökologische Wirkung unserer Flächen nachhaltig verbessern und mit unseren Maßnahmen gezielt in das SDG 15 „Leben an Land“ einzahlen, um den Schutz, die Wiederherstellung und die nachhaltige Nutzung terrestrischer Ökosysteme zu unterstützen.
2025: 24 ha Blühflächen – 25% hiervon Testfläche einer neuen Saatgutmischung des NABU.

03

Quality

Quality

Quality

Wir setzen uns das Ziel, dem 12. SDG und der darin verankerten Reduktion der Nahrungsmittelverschwendung mittels eines optimierten und bedarfsgerechten Reklamationsmanagements gerecht zu werden. Wir möchten unseren Beitrag entlang der Lieferkette eines Produktes leisten und setzen somit ebenfalls auf ein funktionierendes Forecast, um so einen möglichen Nahrungsmittelverlust unterbinden. Mittels dieses optimierten Prozesses möchten wir Reklamationen bis Ende 2025 um rund 25% im Vergleich zum Basisjahr 2023 eindämmen.
Reklamationsquote 2022: ≈ 0,82%
Reklamationsquote 2023: ≈ 0,72%
Reklamationsquote 2024: ≈ 0,67%
Reklamationsquote 2025: steht zum Jahresbeginn 2026 zur Verfügung

Wir setzen uns das Ziel, ab der Saison 2026 in allen neuen Ausschreibungen mindestens zwei verbindliche Nachhaltigkeitskriterien abzufragen, um ökologische und soziale Anforderungen systematisch in den Beschaffungsprozess einzubinden. Mit dieser Maßnahme unterstützen wir aktiv das 12. Ziel der SDGs „nachhaltige/r Konsum und Produktion“.

04

Regional commitment

engagement

Regional commitment

Wir setzen uns das Ziel, die Bildung von Kindern und Jugendlichen insbesondere im Bereich Ernährung zu stärken. Mit unserem Vorhaben bis Ende 2026 mindestens drei weitere Projekte / Initiativen im Vergleich zum Jahr 2024 zu unterstützen leisten wir ein Dazutun zum vierten SDG. Hier möchten wir nicht nur die Gesundheit der Kinder und Jugendlichen fördern, sondern auch ihr Wissen über Lebensmittel und ihre Herkunft vertiefen.
2025: Unterstützung der GemüseAckerdemie über die Kleebaumstiftung

05

Health

health

Health

Wir setzen uns das Ziel, die langfristige Gesundheit unserer Mitarbeitenden zu gewährleisten. Hier möchten wir nicht nur durch Gesundheits- sowie Sportangebote Möglichkeiten schaffen eigeninitiativ an der Gesundheit zu arbeiten, sondern auch durch jährliche Mitarbeitendenbefragungen für einen stetigen Verbesserungsprozess in diesem Sektor sorgen. Wir möchten durch unsere Maßnahmen eine Verkürzung der durchschnittlichen Krankheitsdauer um ca. 25% im Vergleich zum Basisjahr 2022 anstreben. Ebenfalls möchten wir durch unsere Bemühungen um die Gesundheit unserer Mitarbeitenden in das dritte SDG „Gesundheit und Wohlergehen“ einzahlen und für ein gesundes Leben eines jeden Mitarbeitenden, egal welchen Alters, sorgen.
⌀ Krankentage 2022: 12,34
⌀ Krankentage 2023: 11,78
⌀ Krankentage 2024: 10,37

06

Demography

demography

Demography

Wir setzen uns das Ziel, dem demografischen Wandel und dem Kräftemangel in unserem Unternehmen prophylaktisch entgegenzuwirken. Wir möchten unsere Rückkehrquote im Bereich der Saisonarbeitskräfte mit Basisjahr 2023 in den nächsten Jahren weiterhin bei über 50% halten. Hierfür möchten wir die Meinungen und Wünsche der Mitarbeitenden fortlaufend analysieren, um so weiterhin dem achten SDG gerecht zu werden.
Rückkehrquote 2024: 51%
Rückkehrquote 2025: 70%

Außerdem setzen wir uns das Ziel, dass bis Ende 2028 rund 70% der Mitarbeitenden bei Mählmann mindestens eine weitere berufsbezogene Weiterbildung / Qualifikation absolviert haben sollen, um individuelle Kompetenzen zu stärken, die Qualität der Arbeit zu verbessern und die langfristige Mitarbeiterbindung zu fördern. Ebenso möchten wir mit den Maßnahmen auf das 4. Ziel der SDGs einzahlen und die hochwertige Bildung und das lebenslange Lernen unserer Mitarbeitenden fördern.

Our certifications

Our vegetables are subject to strict quality control right from the start. The young plants come from a selected nursery right on the doorstep — the excellent quality of all plants is guaranteed. Our own agricultural scientists and engineers constantly check and evaluate the plants. Systematic quality control makes it possible to document the complete journey of a product from the young plant to the exact time of harvest to delivery to retail. Within one hour, the vegetables are cooled down to a core temperature of 2 °C in the vacuum cooling systems. The capacities of the two modern cooling systems range up to 90 pallets per hour. The vegetable is on its way to the consumer no later than six hours after harvesting. That is what we understand by freshly harvested quality.

ZNU standard for sustainable economies

The ZNU standard for sustainable business helps us to act sustainably in an ecologically, socially and economically sustainable way. Through certification, we are aligning our activities over the long term.

LEAF brand

LEAF Marque is a global certification system for sustainable agriculture that tests environmental standards, promotes biodiversity and creates market opportunities.

GLOBALG.A.P. Nurture module

This module supplements the GLOBALG.A.P. IFA standard with requirements such as quality management and plant protection.

GLOBALG.A.P. — GRASP

GRASP is an additional module to promote the health, safety and well-being of employees and assesses social practices such as occupational safety and health protection.

GLOBALG.A.P. + ADD-ON

The solution for safe, sustainable agriculture: GLOBALG.A.P. Add-ons extend certification for more comprehensive quality assurance in production and supply chain.

Voluntary QA Sustainability Inspection (FIN)

The additional module FIN enables the voluntary audit and certification of sustainability activities, including a sustainability check and the field of biodiversity and water action.

Voluntary QA Inspection for Working and Social Conditions (FIAS)

With this module, further working and social conditions are checked independently.

Global CAP

The solution for safe, sustainable agriculture: GLOBALG.A.P. Add-ons extend certification for more comprehensive quality assurance in production and supply chain.

QS

The QA system helps companies to establish their own controls and documentation and to meet legal requirements and food safety criteria.

QS

The QA system helps companies to establish their own controls and documentation and to meet legal requirements and food safety criteria.

Voluntary QA Sustainability Inspection (FIN)

The additional module FIN enables the voluntary audit and certification of sustainability activities, including a sustainability check and the field of biodiversity action.

Voluntary QA Inspection for Working and Social Conditions (FIAS)

With this module, further working and social conditions are checked independently.

QS

The IFA standard promotes sustainable agriculture, increases efficiency, reduces resource waste and focuses on best practices for future generations.

Voluntary QA Sustainability Inspection (FIN)

The solution for safe, sustainable agriculture: GLOBALG.A.P. Add-ons extend certification for more comprehensive quality assurance in production and supply chain.

Voluntary QA Inspection for Working and Social Conditions (FIAS)

GRASP is an additional module to promote the health, safety and well-being of employees and assesses social practices such as occupational safety and health protection.

QS

This module supplements the GLOBALG.A.P. IFA standard with requirements such as quality management and plant protection.

Voluntary QA Sustainability Inspection (FIN)

LEAF Marque is a global certification system for sustainable agriculture that tests environmental standards, promotes biodiversity and creates market opportunities.

Voluntary QA Inspection for Working and Social Conditions (FIAS)

The ZNU standard helps us to act in an environmentally, socially and economically sustainable manner and to orient our activities over the long term.

Photovoltaic system and battery storage

A crisis-proof, cost-effective and sustainable energy strategy is of enormous importance for the cross-generational development of our company. Our own photovoltaic system with an area of 20,000 m² supplies the electricity that we temporarily store so that we can use it ourselves when needed. With our 4 MW photovoltaic system, we can cover around 70% of our electricity requirements. And where is our electricity temporarily stored? In a 12-meter long, air-conditioned container equipped with fire protection technology.

Own water treatment

Our own water treatment system enables us to reuse over 70% of our water requirements multiple times. In doing so, we conserve valuable resources and improve our environmental balance. This approach underlines our commitment to sustainable business.

Natural space with benefits — Our valuable compensation areas

Ecological aspects of sustainability are of central importance to our company. For this purpose, we have launched the Beefriendly® initiative. We actively protect bees in close cooperation with beekeeping associations. Numerous flower areas are planted and equipped with nesting boxes every year. Cultivation with appropriate crop rotation and the careful use of our valuable resources is essential for maintaining our production site across generations. Success only grows on healthy soil. In addition, a crisis-proof, cost-effective and sustainable energy strategy is of enormous importance for the development of our company.